Transparantie als middel

Eén van onze belangrijkste standpunten is transparantie.
Maar op zich heeft glashelderheid niet veel zin... Of toch?

Kennis is macht

Door de informatie inzichtelijk te maken, heeft iedereen toegang tot de gegevens van de stad, en kan je te weten komen wat er in jou buurt gebeurt en niet gebeurt. Waar de stad mee bezig is, en waar de stad niet. Daar kan je als bewoner je nut uit halen. Mogelijk zie je wel economische opportuniteit, of manieren hoe je je buurt een leukere plek kan maken.
Bij volledige transparantie kan er ook minder gesjoemeld worden, of kan je eerlijk concureren als er projecten uitgeschreven worden.

Begrijpbaarheid

Transparantie betekent ook dat de teksten en documenten in klare, eenvoudige taal geschreven zijn. Dat er een duidelijk overzicht en structuur te vinden is. Dat de logica van databanken uitgelegd is, en de namen van de variabelen herkenbaar.

Transparantie betekent directe toegang tot informatie.

Momenteel kan je aan de stad al veel informatie opvragen via email of telefoon. Er is ook een zoekfunctie op de website, en je kan over veel aspecten van de stad iets te weten komen.
Maar vaak komt het voor dat de originele documenten niet beschikbaar zijn, of dat je slechts een samenvatting te zien krijgt, of gewoon je niet vindt wat je zoekt.
Transparantie betekent dat alles snel en volledig toegankelijk is. Elke drempel is er één te veel. We willen snel datgene vinden wat we nodig hebben. Zonder voorafgaande toestemming of een administratieve mallemolen.

Help de stad!

Door het volledig openstellen van ruwe data en databanken, kunnen er privé initiatieven groeien die rapporteren (eenvoudigere onderzoeksjournalistiek), kunnen studenten sociologie goed onderzoek doen, of kunnen app-ontwikkelaars betrouwbaare diensten ontwikkelen.
De stad wordt gemaakt door de inwoners. De stad moet niet alles voor ons regelen, en dat mogen we ook niet verwachten. Maar de stad moet ons aanmoedigen om mee te werken waar we willen, en de vrijheid geven om er in te kunnen wonen, winkelen en werken.

We leven in het informatietijdperk, en we willen de juiste informatie op het juiste moment krijgen. Ook overheidsinformatie. Zéker overheidsinformatie!

Achterhaal de leugen!

Het is moeilijk om onwaarheden vol te houden als de inwoners geinformeerd zijn. Achterkamerpolitiek wordt zo erg moeilijk. Transparante documenten maken het ook gemakkelijk om fouten die in teksten staan, of onvolledigheden naar voor te brengen. Door de argumentatie te begrijpen, kan je ook meteen zien of jou tegenargumentatie steek houdt.
“You can fool some people some time, but you can’t fool informed people all the time”

Transparantie als noodzakelijke voorwaarde voor meer democratie

Een goede beslissing moet gebaseerd zijn op feiten. De feiten moeten dus gekend zijn. Een verbetering in de samenleving kan enkel als er duidelijk kan getoond worden wat verbeterd kan worden, en dat we ook weten wat niet werkt.
Als we meer inspraak willen, moeten we ons ook kunnen informeren over die dingen waar we inspraak willen in hebben.