Stop de auteursrechtenmaffia

De Belgische auteursrechtenorganisaties (SABAM, SACD, ...) laten flink van zich horen. “Geef ons jullie geld!” roepen ze. Voorleesvergoedingen, leenrecht in de bibliotheek, muziek in de wachtkamer: kassa open, or else! Alles, maar dan ook alles waar ze nog maar denken een “auteursrechtenbelasting” op te kunnen heffen krijgt zulk een hold-up. Liefst twee keer.

Laat je geen zand in de ogen strooien. Dit gaat niet over een “redelijke vergoeding voor auteurs”. Auteurs waar we overigens mateloos respect voor hebben. Dit gaat over de implementatie van één van de ergste aanslagen op onze cultuur sinds een zeker brandje in Alexandrië. Het resultaat van het op maffiose wijze afdwingen van wetten die nooit hadden mogen bestaan. ACTA, leenrecht, heffingen op alles en nog wat: in geen van deze wetten is ook maar enig voordeel te halen voor gewone stervelingen zonder een SABAM-lidkaart. Maar nadelen kan je krijgen.

Hoe gaat men immers bepalen hoe deze - letterlijk uit de lucht geplukte - bron van inkomsten “eerlijk” te verdelen? Juist. Bibliotheken en internet providers zullen mooi mogen bijhouden wat er precies geleend en gedownload wordt. Privacy? Ongefilterde communicatie op het internet? Uw burgerrechten worden aan het lelijkst denkbare geldbejag gespiest. Syrië wordt hier als lichtend voorbeeld gegeven, no joke.

Hoe gaat men voorkomen dat net die mensen met het minste toegang tot cultuur en kennis - de armsten onder ons - nog verder buitengesloten worden? Of erger nog, financieel geruïneerd worden omdat ze geleerd hebben hoe het internet werkt? Hoe gaat men voorkomen dat auteurswerken voorgoed ontoegankelijk worden door administratie, budgettaire onmogelijkheden, etc?

Nevermind dat deze vergoedingen niet eens naar de jonge auteurs en componisten gaan die het echt kunnen gebruiken, die nog écht bijdragen aan onze cultuur. Het gaat grotendeels naar een zeer beperkt clubje van uitgevers, erfgenamen van, auteurs die al lang binnen zijn en het leger privébelastingcontroleurs bij SABAM, SACD en consoorten. Niet bepaald een bijdrage aan onze maatschappij. De eerste auteursrechtenmaatschappij die iets anders beweert mag zijn interne boekhouding op tafel leggen.

Alsof het niet mogelijk is om een creatief beroep uit te oefenen zonder dit soort waanzinnige claims op de zelfverzonnen geldwaarde van gedachten. Architecten, modeontwerpers, open source programmeurs, chefs: voorbeelden legio van creatieve denkers die geen democratie moet verkrachten om geld te kunnen verdienen. Schrijvers en muzikanten, jullie kunnen dat ook! We betalen jullie graag, maar niet met het mes op de keel.

Genoeg. Wij zullen niet hulpeloos toekijken hoe er een aanslag wordt gepleegd op de toegankelijkheid van onze collectief verworven cultuur. Hoe uit puur geldbejag de mantel wordt aangeveegd met onze privacy. Hoe met een eenvoudig wetsartikel iedereen - maar dan ook iedereen - gecriminaliseerd wordt. Wie onschuldig is, gooi de eerste mp3.

Auteurs, verwerp deze waanzin. Zeg de Sabam/SACD maffia de wacht aan en omarm het grote culturele delen dat ook jullie heeft grootgebracht. Gaat heen en kopieert.

De Pirate Party België, afdelingen Antwerpen, Gent en Leuven